Ministrul Justitiei italian, primul dialog cu Laura Kövesi: „Apreciez atentia pe care o dedică Italiei și experiența de a investiga sistemul judiciar”

Ministrul Justitiei italian, primul dialog cu Laura Kövesi: „Apreciez atentia pe care o dedică Italiei și experiența de a investiga sistemul judiciar”
Ministerul Justitiei, Italia. Foto: Twitter
Publicat: 18/11/2020, 16:33
Actualizat: 18/11/2020, 16:39

Un dialog online s-a desfășurat între ministrul Justiției italian, Alfonso Bonafede, și primul procuror-șef european, Laura Codruța Kövesi , ieri dimineață.

Potrivit presei italiene, centrul conversației dintre ministrul Justiției, Alfonso Bonafede și primul procuror-șef european Laura Codruța Kövesi, s-a concentrat pe calea de a pune în aplicare și de a face pe deplin operațional Parchetul European (EPPO) și contribuția Italiei la noul organism UE.

De asemenea, s-au discutat aspecte specifice ale procesului de structurare și participare a Italiei la Parchetul European (EPPO),  numărul procurorilor europeni delegați  exprimat de fiecare țară, regimul de securitate socială și contribuție, precum  și cadrul juridic al judecătorilor care urmează să fie repartizați.

Bonafede și-a exprimat aprecierea pentru „atenția pe care procurorul european o dedică Italiei și experiența de a investiga sistemul judiciar italian”.

„Italia – a concluzionat Bonafede – este pregătită să garanteze Parchetului European o contribuție semnificativă, atât în ​​ceea ce privește numărul magistraților, cât și resursele dedicate, oferind experiența și abilitățile țării noastre ”.

Procurorul general al Curții de Casație, Giovanni Salvi , a fost prezent la discutie, în timp ce Danilo Ceccarelli, reprezentantul italian în Colegiul Procurorilor din EPPO, numit recent procuror adjunct european, a participat la ședința online.

 În Italia, în prezent, legea de punere în aplicare a Regulamentului de înființare a Parchetului European urmărește procesul parlamentar-guvernamental preconizat, procedură ce urmează a fi încheiată până în februarie 2021 .

EPPO (Oficiul European de Procuratură) , prezidat de procurorul român Laura Kövesi , va fi operațional la sfârșitul anului 2020 , cu scopul de a cerceta și de urmărire a infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii. Prin urmare, EPPO va avea sarcina de a investiga acțiuni penale referitoare la încălcări care nu pot fi urmărite de justiția națională din cauza limitelor teritoriale: în special pentru acțiuni împotriva bugetului comunitar și a intereselor financiare ale UE, precum „fraude TVA” transfrontaliere peste 10 milioane de euro, corupție și spălare de bani ”.

Având în vedere Tratatul de la Lisabona din 2007, Parchetul European a fost înființat printr-un regulament UE din 2017 și are sediul în Luxemburg – lângă Curtea de Justiție a UE și Curtea de Conturi Europeană – precum și un nivel descentralizat cu birouri în țările aderente. Cei 22 de membri ai noului organism – unul pentru fiecare stat – vor avea un mandat de 6 ani, care poate fi reînnoit cu maximum încă trei ani. 

Procurorul European își exercită competențele în urmărirea fraudelor și a altor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii. Comportamentul penal de interes este subliniat în Directiva UE 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului care definește sfera largă a noțiunii de „fraudă și prejudiciu a intereselor financiare ale UE”.

Statele membre implicate

Statele membre care s-au alăturat cooperării consolidate și și-au desemnat procurorii candidați, sunt în prezent 22 (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Spania, Slovenia) cu posibilitatea în viitor de a extinde cooperarea la aderări ulterioare.

Procurorul European este un organism care este independent din punct de vedere structural de statele individuale care nu acceptă ingerințe externe, acționează în interesul întregii Uniuni, iar procurorii săi sunt complet independenți de procurorii naționali.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×